IP alias Networking Errors.

From: Grant Peel (grant_at_thenetnow.com)
Date: 05/25/03

  • Next message: Andy Farkas: "Re: IP alias Networking Errors."
    To: <freebsd-questions@FreeBSD.ORG>
    Date: Sat, 24 May 2003 21:47:08 -0400
    
    

    Hello all,

    I am running one server that uses a number, (that will grow over time), of
    IP aliases.

    I am getting a nmber of errors each day that show up in my messages file,
    sample:

    "May 20 05:55:13 excelsior /kernel: arplookup 216.187.107.97 failed: host is
    not on local network"

    This machine is using one NIC for all internet traffic and another for local
    traffic. The complete setup for the internet NIC looks like this:

    fxp0: flags=8943<UP,BROADCAST,RUNNING,PROMISC,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
            inet 65.39.193.154 netmask 0xfffffff0 broadcast 65.39.193.159
            inet 65.39.193.155 netmask 0xffffffff broadcast 65.39.193.155
            inet 65.39.193.156 netmask 0xffffffff broadcast 65.39.193.156
            inet 65.39.193.157 netmask 0xffffffff broadcast 65.39.193.157
            inet 216.187.107.125 netmask 0xffffffff broadcast 216.187.107.125
            inet 216.187.107.126 netmask 0xffffffff broadcast 216.187.107.126
            inet 216.187.107.123 netmask 0xffffffff broadcast 216.187.107.123
            inet 216.187.107.124 netmask 0xffffffff broadcast 216.187.107.124
            ether 00:06:5b:ee:40:32
            media: Ethernet autoselect (100baseTX <full-duplex>)
            status: active

    As you can see from above, the original IP was set to 65.39.193.154, and the
    subnet set to 0xfffffff0, (255.255.240.0). The IPs (listed above),
    65.39.193.155, 65.39.193.156, 65.39.193.157, were assigned to my by my isp
    at the same time as the original, and therefore, did not seem to cause any
    error messages.

    When the next group of IP were assigned to me, and I set them as aliases on
    this machine, thats when I started getting the errors. Now, the IP that is
    quoted in the error is not a usable IP at all, but rather, happens to be the
    'Gateway' IP that was given to me when I got this set of IPs. (When I got
    sent the new IPs, I was given a new 'Network Number' and 'Gatweway' number
    with those IPs. I did not use them as this machine already has valid Gateway
    and Network number in ifconfig.

    I should mention that the machine is working fine, and all domains and IPs
    are responding great.

    SO I suppose my questions are,

    Why am I getting this error,
    Will it cause any real problems,
    and
    Should I be making any adjustments?

    TIA,

    -Grant

    Grant W. Peel
    Server Admin
    grant@thenetnow.com
    http://thenetnow.com

    _______________________________________________
    freebsd-questions@freebsd.org mailing list
    http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions
    To unsubscribe, send any mail to "freebsd-questions-unsubscribe@freebsd.org"


  • Next message: Andy Farkas: "Re: IP alias Networking Errors."